top of page

Hergebruikte nieuwbouw voor
Gemeente Putten 

Het begon in februari 2019 met het invullen van een enquête over tiny house van de gemeente Putten (waar ik woon). Zelf heb ik interesse om klein en natuurlijk te wonen, maar dit ligt nog even ver weg voor mij. Dus toen ik dankzij school de kans kreeg om zelf een project met maatschappelijke doeleinden te starten, wist ik gelijk al wat ik wilde. Ik wilde meedoen aan dit tiny houseproject, maar ze waren al verder dan ik dacht, helaas. Dus ik heb er een eigen project aan gekoppeld dat gericht is op de starters in de gemeente Putten. Om mij heen merkte ik namelijk steeds vaker dat jongeren van mijn leeftijd het huis uit willen, maar niet kunnen omdat ze het financieel niet redden. Dat ze geen sociale huurwoning kunnen krijgen omdat ze net te veel verdienen en geen hypotheek kunnen krijgen die past bij de hoge vraagprijzen van de huizen in Putten. Daarom wilde ik mijn richten op deze groep mensen en alleenstaanden. Want hoe kan de gemeente Putten het aantrekkelijk maken voor starters om in de gemeente te blijven? 

 

De oplossing lijkt simpel: zorg dat er genoeg woningen beschikbaar zijn en bouw meer huizen. En dat doet de gemeente dan ook, veel huizen bouwen. Maar als je gaat kijken naar wat de prijzen daarvan zijn, word je als starters alsnog teleurgesteld. Net zoals bij het plan van de tiny houses, die de gemeente inmiddels xs-woningen noemt. Het gebied waar deze woningen gaan komen, biedt genoeg ruimte om veel van deze kleine woningen neer te zetten. Maar wat doet de gemeente Putten? Ze zetten er maar tien stuks neer. Dit vind ik echt geen goede zet van de gemeente. Daarbovenop komt ook nog de pfas- en stikstofcrisis wat de bouw niet stimuleert en waardoor je niet weet wanneer er meer nieuwe huizen bij komen. Ook de coronacrisis bracht vanaf maart 2020 een onzekere tijd met zich mee. Dit had namelijk een grote impact op de economie en niemand wist waar het naartoe zou gaan.

​

​

render 1.1 met mensen.jpg

Daarom heb ik het concept ‘hergebruik nieuwbouw’ bedacht. Dit is een starterswoning van 50m² die cradle-to-cradle ontworpen is en deels zelfvoorzienend is. Het idee hierachter is dat de woning voor een periode van 7 à 10 jaar gebruikt wordt en dat dan de materialen gebruikt gaan worden voor grotere woningen. Zo hou je het voor iedereen goedkoop, want de meeste materialen worden prefab gemaakt en je produceert geen afval. Goed voor het milieu dus! Zo is er meer ruimte om aan starters een woning aan te bieden en komen er geen "dure" huizen op de woningmarkt bij, want daar staat Putten al vol genoeg mee! 

​

Voor meer uitleg en details kun je hier de online brochure lezen.                                     

render 5 met mensen met tekst.png.jpg.pn
visualisatie conclussie2.png

Visualisatie van de conclusie

tookit box FINAL.png

Toolkit vande starterswoning

Bio-Techn-kringloop 2.png

 De kringloop van de materialen

Maar wat kan de gemeente nog meer doen om het voor de starters aantrekkelijk te maken om hier in Putten te blijven? Tijdens mijn onderzoek ben ik erop gestuit dat er op de website van de gemeente maar weinig informatie voor de starters te vinden is. Ook toen ik in mijn kennissenkring (doelgroep) vertelde dat er een starterslening verkrijgbaar is vanuit de gemeente, bleek dat dit maar bij een enkeling bekend was. Daarom heb ik een platform voor starters in de gemeente Putten ontworpen. Hier kunnen ze informatie vinden over geldzaken (zoals een starterslening), tips voor klein wonen, nieuwbouwprojecten voor starters, huizen die te koop staan, etc. Ook kunnen ze hier terecht voor vragen of hulp. Door deze groep vanuit de gemeente aan te spreken, zullen ze zich gehoord gaan voelen. En dat is wat nodig is om de starters in Putten te houden.

website goede tekst.png

© 2022 Gera Uyterlinde, Proudly created with Wix.com

bottom of page